Mer om elbil och laddning | Falkenberg Energi

Att tänka på när du har elbil

  • Flytta bilen när du har laddat klart. Använd inte platsen vid laddstolpen som en parkeringsplats.
  • Naturligtvis kan du inte ställa dig var som helst för att komma närmare en laddstation, vanliga trafikregler gäller även här.
  • Tänk på att elbilen går tyst. Du hörs inte när du kommer körande, så visa lite extra hänsyn.

Olika typer av elbilar

För närvarande finns det tre olika typer av elbilar. Vi försöker hjälpa dig i begreppsdjungeln.

Eldrivna bilar (BEV)

Drivs helt och hållet med batteri och laddas via publika laddstationer, ladduttag eller laddboxar.

Laddhybrider eller pluginhybrider (PHEV)

Har både en vanlig förbränningsmotor och en elektrisk motor. Batteriet laddas via publika laddstationer, ladduttag eller laddboxar.

Hybridbilar (HEV)

Har både en vanlig förbränningsmotor och en elektrisk motor. Batteriet laddas när bilen körs. En hybridbil släpper ut mindre koldioxid än en bil med enbart förbränningsmotor, men mer än en laddhybrid eller elbil.

Ladda säkert

Om du vill kunna ladda din bil hemma behöver du skaffa en laddbox. Kolla med en behörig elektriker att bostadens elledningar är dimensionerade för en installation. Överbelastning kan nämligen medföra brandrisk. En laddbox kostar ca 5 000–15 000 kronor.

Olika typer av laddkablar

Olika elbilar har olika typer av kontakter, vilket gör att vissa laddstolpar bara fungerar till ett visst bilmärke. Type 1 och Type 2 är kontakter för normalladdning. CCS- och CHAdeMO-kontakter används vid snabbladdning. Type 2 och CCS är de vanligaste och har utsetts till EU-standard. Själva laddstationen ska vara av Mode 3, även det en godkänd EU-standard.

Alla Falkenberg Energis laddstationer är av Type 2 och Mode 3.