Pandemin har skapat behov för Falkenberg Energi liksom många andra att jobba på distans. För Falkenberg Energi innebär det att företaget allt mer börjat tänka på digitala lösningar, för sig själv och andra.
– Vi har tagit ett stort kliv framåt när vi tvingats bli duktiga på detta. Vi är idag mer mobila och utför uppgifter hemifrån. Det har gått förvånansvärt bra, säger Johan Pärlsjö, IT- och digitaliseringsansvarig på Falkenberg Energi, som det senaste året har arbetat en stor del av tiden hemifrån tillsammans med sin hund Benji.
Nya arbetssätt
Digitala möten och digitala plattformar, där kollegor delar information och hanterar projekt, är vardag. För montörernas besiktningar av kabelskåp och nätstationer finns det digitala verktyg som snabbt utför rapporteringen till affärssystem och åtgärdsplaner.
Nya smarta val
För kommunen, företag och privatpersoner håller det på att växa fram nya spännande funktioner. Falkenberg Energi har byggt ett sensornätverk, LoRaWAN, i Falkenberg och Ullared och planerar att expandera det över hela kommunen. Det innebär att små, billiga och energisnåla sensorer kan skicka information som i sin tur möjliggör nya smarta lösningar. Detta sker tillsammans med samarbetspartnern Netmore.
Kallt eller varmt på Skrea?
Ett exempel finns redan. På Skrea strand mäter en termometer badvattnet. Tack vare sensornätverket kan du se temperaturen på Falkenberg Energis hemsida. Bra information innan du beger dig till stranden.
Tömning efter behov
En idé är att papperskorgarna i kommunen skulle kunna säga till när de behöver tömmas. En sensor mäter och informerar. Istället för att kontrollera hundratals, kan man välja att åka till de papperskorgar som verkligen behöver tömmas. Det sparar arbetstid och minskar förhoppningsvis körsträckorna.
Kontroll av vatten och dörrar
Fastighetsägare kan med sensorer få kontroll över luftfuktighet inomhus, installera översvämningsdetektorer som visar om det har kommit in vatten eller kontrollera vattenflöden för att hitta läckage. Falkenberg Energi ska själv använda tekniken för att enkelt hålla koll på dörrarna på nätstationer samt mäta värme och luftfuktighet. Även koppla upp viktiga larm mot LoRaWAN för att effektivisera felsökning.
De nya smarta mätarna som ska installeras hos alla elnätskunder kommer också att bli mer uppkopplade för att få in larm och mätvärden som ökar leveranssäkerheten.
– Vi tillhandahåller plattformen LoRaWAN som möjliggör användningen av sensorer. Sedan är det upp till fantasin vad användaren vill göra av möjligheten, säger Johan Pärlsjö.