Elavtal OppAmaryllis | Falkenberg Energi
OppAmaryllis är en av många nöjda kunder som tecknat elavtal med Falkenberg Energi.

Hans-Inge Andersson odlar mängder av amaryllis inför jul. Från OppAmaryllis utanför Ängelholm kommer var fjärde av de två miljoner amaryllis vi njuter av i Sverige. Lökar från södra halvklotet, växthus utanför Ängelholm och el från Falkenberg Energi. Det är en god kombination för en blomstrande jul.

– Vi har 11 000 kvadratmeter egna växthus och så hyr vi ytterligare 3 000 kvadratmeter, säger Hans-Inge Andersson där han står i ett hav av amaryllis. Runt 80 000 växande lökar finns i det här växthuset vid intervjutillfället, i november 2021. Blommor som snart levereras vidare till grossister och Garden-center över hela landet, främst i södra Sverige.

Amaryllis är den större delen av verksamheten hos OppAmaryllis. Men här odlas även tulpaner mellan lucia och påsk, minipåskliljan ’Tête-à-tête’, Mårbacka-pelargoner som planteras i vecka 1 för att vara klara i slutet av mars, och slutligen kryddodling och grönsaksplantor som tomat, gurka, paprika och chili.

– Vi har haft en god utveckling, säger Hans-Inge Andersson som tillsammans med ytterligare en erfaren kollega tog över verksamheten under 2018. Det är spännande med amaryllis för det kommer nyheter varje år. Vi odlar 50 olika sorter – enkla och dubbla blommor, olika färger och flerfärgade, olika storlek på löken.

Från södra halvklotet

Hans-Inge har goda kontakter med odlarna i Sydafrika, Peru och Brasilien, varifrån merparten av lökarna kommer. En del köps även från Holland.

Odlingen kräver en hel del ljus, värme och även kyla. För amaryllisen gäller att de rotar sig i växthusen och växer där till knopparna har kommit upp, sedan står de i kylrum innan de skickas till försäljning. Det är viktigt med tajmingen för att få en så rik blomning som möjligt inför jul.

Bra avtal

Värme kommer från flispannan medan el för belysning och kylanläggning kommer från Falkenberg Energi. Under ett år behövs 500 000 kilowattimmar el och för att få bästa pris är lamporna tända nattetid. Hans-Inge betalar enligt ett särskilt timavtal. Just amaryllisen behöver inte så mycket belysning, det blir mer när pelargonerna ska växa till sig efter nyår.
– Falkenberg Energi ger oss bra avtal och god service. Det fungerar väldigt bra.