Frågor om elhandel | Falkenberg Energi

Vi hoppas att du skall hitta all information du söker om elhandel och elavtal här. Du vet väl att du hittar all information om din förbrukning, fakturor och elavtal genom att logga in på Mina sidor. Där får du enkelt fram exempelvis en fakturakopia eller kan se om du betalat en faktura eller inte. Om du saknar något eller funderar kring något annat i vår verksamhet är du välkommen att höra av dig till oss.

Varför ska jag teckna elavtal?

Om du inte gör ett aktivt val och tecknar ett elhandelsavtal hamnar du automatiskt på ett anvisningsavtal. Ett anvisningsavtal är oftast dyrare än ett tecknat elavtal, därför är det bäst att aktivt välja ett elavtal.

Vem kan teckna nytt elhandelsavtal?

Det är enbart den person som står på elnätsavtalet som kan teckna nytt elhandelsavtal.

Hur vet jag vem som står på mitt elnätsavtal?

Det ser du på din faktura från ditt elnätsbolag. Det är enbart den person som står på elnätsavtalet som kan teckna nytt elhandelsavtal.

Vi är två som äger villan/lägenheten, kan bägge stå på elhandelsavtalet?

Nej, det är enbart en person som kan stå på elhandelsavtalet, och det måste vara samma person som står på både elnätsavtalet och elhandelsavtalet.

Vart hittar jag information om min elförbrukning?

Du hittar information om din bostads elförbrukning på din faktura från ditt elnätsbolag.

Hur vet jag från vilket datum mitt nya elhandelsavtal kan börja gälla hos er?

Du måste kontakta ditt nuvarande elhandelsbolag och fråga hur lång uppsägningstid du har på ditt nuvarande elhandelsavtal och när du är fri att lämna dem. Detta är för din egen skull så du inte drabbas av tråkiga brytavgifter.

Hur gör jag för att byta elbolag och bli kund hos Falkenberg Energihandel?

Innan du tecknar ditt nya elhandelsavtal bör du kolla upp med din nuvarande leverantör vad du har för typ av elavtal idag och när du är fri att lämna dem. Du tecknar ditt nya elhandelsavtal här. Du kan även kontakta vår kundservice 0346–886700 eller maila till energi@falkenberg.se

Hur snabbt kan jag byta elbolag?

Förutsatt att du inte har ett bundet elavtal eller någon uppsägningstid hos din nuvarande leverantör kan ditt nya elavtal med oss börja gälla cirka 20 dagar från avtalstecknande. När bytet gått igenom får du en avtalsbekräftelse av oss på ingående avtal.

Hur länge är mitt avtal bundet?

Det beror på vilket avtal du valt – fast 1 år/3 år. Eller rörligt 1 år/obundet. Om du väljer rörligt obundet är det 1 månads uppsägning. De övriga avtalen gäller avtalstiden ut, med en uppsägningstid en månad innan avtalet löper ut.

Hur har det rörliga elpriset sett ut under åren?

Priserna på ett rörligt avtal följer elmarknadens svängningar. Det ändras varje månad och kan variera en hel del från månad till månad. Snittpriset för elområde 4 låg på 111,49 öre/kWh under 2021, och på 40,96 öre/kWh under 2020. Du kan läsa mer om våra elpriser här.

Vad är Schysst elhandel?

Schysst elhandel är en certifiering som är framtagen av Energiföretagen Sverige. Syftet är att du som kund ska kunna veta vilka elhandelsföretag du kan lita på. Vi tycker det är självklart att du ska kunna teckna elavtal utan att bli lurad. Certifieringen Schysst elhandel är ett kvitto på att du kan känna dig trygg. Du får personlig hjälp av vår kundservice om du skulle ångra dig eller om du behöver hjälp. Du kan läsa mer om Schysst elhandel här.

Kan alla teckna timprisavtal?

En förutsättning för att kunna teckna ett timprisavtal, är att du har en mätare som mäter din förbrukning timme för timme. Om du redan har en timavläst mätare, så sätter vi i gång avtalet så snabbt som möjligt. Om du inte har det så ställer vi om mätaren/avläsningen. Bor du inte i vårt nätområde så skickar vi denna förfrågan till nätägaren. Totalt kan det ta upp till fyra månader innan din mätare har ställts om och avtalet kan sättas i gång. Under tiden vi ställer om kommer du att ha ett månadsavläst rörligt elavtal.

Måste jag hålla koll hela tiden?

Ja. Det här avtalet är till för dig som gillar att ha koll på elmarknadens priser, är medveten om din elanvändning och har praktisk möjlighet att styra din elanvändning till tidpunkter när priset är som lägst. Du behöver vara påläst och löpande stämma av elpriserna på Nord Pool. Vanligtvis passar det inte dig som inte har möjlighet att styra elanvändningen. Om du inte vill tänka på elpriserna så rekommenderar vi något av våra andra avtal.

Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och timpris?

Det rörliga elpriset baseras på månadens inköpspris för elen i det elområde du tillhör. Med timpris baseras i stället din kostnad på det faktiska priset och den faktiska förbrukningen per timme, som varit under månaden.

Vad händer om jag ångrar mig?

Vill du byta till någon annan av våra avtalsformer kan du göra det vid närmaste månadsskifte.