Driftstatus

16 maj färgar vi vattnet grönt

Falkenbergs fjärrvärmenät började byggas 1984 och vi färgar nu vattnet grönt för att lättare kunna spåra läckor. 

De flesta fjärrvärmenät i Sverige har grönfärgat vatten så det är en väl beprövad och effektiv metod. Eftersom vi har ett så ungt nät och bra underhåll har vi varit förskonade från större läckor på nätet. Vi har heller inga skäl att tro att det kommer hända inom den närmaste framtiden. Att färga in vattnet görs i förebyggande syfte och för att hitta läckor i våra kunders värmeväxlare. Det är enbart fjärrvärmenätet i Falkenberg som färgas grönt, inte de nät som finns i Vessigebro och Ullared. 


Själva färgämnet, som heter pyranin, är helt ofarligt och används exempelvis i diskmedel, schampo och godis som sega råttor. Koncentrationen i fjärrvärmevattnet kommer att vara så låg som 3 ppm (tre delar på en miljon). Trot den låga koncentrationen kommer den gröna färgen att synas tydligt. Färgen idet gröna vattnet kommer inte att färga av sig – man blir ju heller inte grön om man tvättar sig med grön tvål eller diskar med grönt diskmedel.
De allra flesta kunder kommer inte att märka någon skillnad alls. Det är bara de som har ett läckage i kundcentralens värmeväxlare som får grönt vatten i sin kran. Fjärrvärmevattnet, oavsett om det är grönt eller inte, har i sig inga farliga egenskaper men man ska generellt inte dricka eller använda varmvatten i matlagning. Eftersom fjärrvärmevattnet cirkulerar runt i ett slutet system under lång tid kan det också lukta unket på samma sätt som vattnet i ett element.


Om du upptäcker grönt vatten, i din kran eller utmed en fjärrvärmekulvert, gör du en felanmälan via:


Kontorstid 08.00-17.00 0346-88 67 11


All övrig tid 0346-88 67 02


Lämna ditt namn, telefonnummer och adress så ringer vi på fjärrvärmeavdelningen upp dig så fort vi får meddelandet.